wtorek, 11 grudnia 2012

Z cyklu wypieki i inne słodkości... Pierniczki Świąteczne (:

Składniki:
Średnio pół kg mąki
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g margaryny lub masła
tłuszcz do posmarowania blaszki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 jajko



Sposób przygotowania:
Pierwszy krok. Wyrabianie ciasta na miodzie.
Miód podgrzewamy w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Schładzamy, następnie łączymy z mąką przesianą z sodą. Dodajemy roztopioną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Drugi krok. Wykrawanie pierniczków.
Ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm (Maminka wałkowała cieniej, a i tak wyrastało Jej w trakcie pieczenia jak szalone). Wykrawamy pierniczki (za pomocą foremek, lub ręcznie. Maminka woli wiadomo foremki wygodniejsze (: ), układamy na natłuszczonej blaszce i wypiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. 
Rada Maminki: Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki i po upieczeniu powiesić je na choince.
Maminki mała UWAGA!: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie. Pierniczków nie rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
Trzeci krok. Leżakowanie pierniczków.
Gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach (dlatego Maminka zrobiła wcześniej) . Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu. Jeśli nie planujemy ich w ogóle ozdabiać, do każdego pudełka wkładamy po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy kruszenie.

SMACZNEGO! (:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj każdy z Was może wyrazić opinię na temat Jej wpisów :-)
KOMENTARZE OBRAŻAJĄCE AUTORKĘ
BĄDŹ JEJ TWÓRCZOŚĆ BĘDĄ NATYCHMIASTOWO USUWANE!

Autorka także Was prosi o zostawianie Adresów do Siebie
by mogła również odwiedzić i z ciekawością poczytać ;-)
Z góry Serdecznie Dziękuję ;-*


ONA - Pikantnie Słodka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...